Friday, January 16, 2015

Laksa Johor

Kawan terbaca satu artikel berkenaan dengan tempat-tempat menarik dan makanan tradisi di negeri Johor. Yang manarik minat kawan adalah kepada satu artikel berkenaan dengan Laksa Johor...emmmmm...sedap...lagipun kawan memang penggemar Laksa Johor, suka sangat...sedap, walaupun kawan bukan orang Johor tapi Laksa Johor membuatkan kawan cair dengan Johor..ha ha ha..

Masa mula-mula kawan makan Laksa Johor ni, kawan ingatkan "laksa"nya dibuat daripada tepung beras atau gandum ataupun daripada mee...tapi, "laksa" nya adalah spaghetti...emmmm...buatkan kawan terfikir, asal usul Laksa Johor itu, samada pengubahsuaian laksa ini daripada mee atau laksa biasa kepada spaghetti?...

Artikel yang kawan sebut tadi, ada menceritakan asal usul makanan ini.  Pada mulanya, Laksa Johor sememangnya daripada spaghetti yang berasal dari Eropah...haaaa...spaghetti memang dari eropah, cuma kuah Laksa Johor dari negeri Johor.  Diceritakan bahawa Sultan Abu Bakar (Sultan Johor) telah pergi ke Eropah pada zaman pemerintahannnya dan baginda suka makan spaghetti...apabila pulang ke negeri Johor, baginda Sultan menitahkan supaya tukang masak istana menyediakan makanan tersebut,...dan dengan kreativiti tukang masak istana, beliau telah menyediakan kuahnya daripada ikan dan campuran beberapa bahan dan rempah bersesuaian dengan negeri Johor...maka bermulalah Laksa Johor yang sememangnya sedap sangat...

Sedap arr Laksa Johor...

No comments: